provincie
Flevoland

Flevoland

Bedrijvenwijzer Flevoland: gemeenten

 • Almere
  Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk onderwerp voor de meeste gemeenten in Nederland, zo ook voor de gemeente Almere. Om duurzaamheid binnen de gemeente te stimuleren, is het project ‘Growing Green Cities’ opgezet. Dit project is een combinatie van inzet van burgers, de gemeente en overige instanties. Zo worden er twee maal per jaar Growing Green-initiatieven die bijdragen aan een groen en gezond Almere genomineerd voor de Growing Green Speld. De beste initiatieven worden ingevoerd, om zo Almere te laten bloeien op duurzaam gebied. Een aantal onderwerpen waar Growing Green Cities zich bezighoudt zijn: Almere Maakt Groen, Stad Zonder Afval, Almere Geeft Energie, Gezonde Jeugd en Almere in Bloei. Hiermee komen oplossingen voor uitdagingen en vragen rondom voeding, de groene omgeving, energieproductie en gezondheid. Zo bereikt de Floriade de stad en wordt Almere en nóg modernere stad!
 • Dronten
  Veel mensen zien Flevoland als een provincie waar, voornamelijk vanwege de korte historie van het gebied, weinig te doen valt. Dit geldt dus ook voor Dronten. Echter, niets is minder waar. In Dronten is van alles te doen. Tweewekelijks worden de activiteiten in de gemeente kenbaar gemaakt door ‘Uit in Dronten’, een samenwerkingsverband van VVV, gemeente Dronten, de Meerpaal, XL de Ateliers, FlevoMeer Bibliotheek, vereniging dorpsbelangen Biddinghuizen en Swifterband en winkeliersverenigingen Suydersee. De activiteiten binnen de gemeente kunnen onderverdeeld worden in verschillende categorieën, waaronder: film, theater, kunst, literatuur, muziek, educatief en evenementen. Zo valt er voor iedere inwoner van alles te beleven en wordt Dronten een toeristische trekpleister voor de omgeving!
 • Lelystad
  Iets wat de gemoederen in Lelystad, de omgeving en zelfs heel Nederland de afgelopen jaren bezighoudt is ‘Lelystad Airport’, een luchthaven dat de afgelopen decennia is uitgegroeid tot de grootste luchthaven voor General Aviation in Nederland. Zo heeft de luchthaven voornamelijk een recreatieve functie, waar het luchtvaartthemapark Aviodrome een belangrijk onderdeel van uitmaakt. Echter, de afgelopen jaren zijn er diverse ideeën opgezet om Lelystad Airport uit te breiden met internationale vluchten, om zo naast Schiphol een ander, groot vliegveld te creëren. Dit betekent onder andere dat het vliegveld moet worden uitgebreid met meer banen en een terminal, maar ook dat de frequentie van vluchten toeneemt. Tevens zullen deze vliegtuigen middels diverse aansluitroutes de luchthaven bereiken, wat tot groot verzet heeft geleidt in de wijde omgeving. Inwoners zijn bang dat de vliegtuigen overlast zullen veroorzaken en komen in verzet, iets wat heeft geleid tot een vertraging in het ontwikkelingsproces. Ook de komende jaren zullen er nog veel ontwikkelingen op het gebied van uitbreiding, vluchtroutes en bereikbaarheid plaatsvinden. Zo houdt Lelystad heel Nederland bezig.
 • Noordoostpolder
  De Noordoostpolder is sinds haar oprichting al bezig met aantrekken van nieuwe bewoners en heeft ook de afgelopen jaren niet stilgezeten. Zo heeft de gemeente in Emmeloord het project ‘Emmelhage’ gerealiseerd. Dit is een nieuwbouwwijk aan de rand van Emmeloord dat voldoet aan de moderne wensen van wonen: stedelijk, ruimtelijk en groen. In de wijk is er ruimte voor iedereen, wat blijkt uit de woningen in de wijk: naast vrije kavels zijn er ook tweekappers, rijwoningen en bungalows. Dit leidt tot een grote diversiteit in de wijk. Daarnaast wordt door middel van ruim opgezette straten en veel groen de leefbaarheid in de wijk sterk verbeterd. Zo ontstaat er een gastvrije en gemoedelijke sfeer in de jonge wijk. De wijk wordt middels verschillende fasen gerealiseerd, om uiteindelijk tot een levendige wijk te komen waar kinderen veilig kunnen opgroeien en ouders een haven van rust hebben.
 • Urk
  Urk is de enige gemeente van de provincie Flevoland dat voor het polderen van de Zuiderzee al bestond. Het voormalig visserseiland heeft een karakteristieke cultuur dat vandaag de dag nog steeds goed zichtbaar en tastbaar is. Toch staat de gemeente ook bekend om zijn problematische drank- en drugsgebruik onder de inwoners. Om hier een oplossing voor te bieden, is ‘Waypoint Urk’ opgezet, een instituut voor verslavingszorg en preventie dat zich inzet voor hulp aan jongeren en volwassenen die door drugs, alcohol of gokken in problemen raken. Door samen te werken met de lokale gemeenschap, kerken en de gemeente kan men preventief te werk gaan. Dit is niet alleen goed voor de Urkse bevolking, maar ook voor het imago van de gemeente.
 • Zeewolde
  Sinds de oprichting van de gemeente probeert Zeewolde een groot scala aan bedrijvigheid aan te trekken. Als het jongste dorp van Nederland, een dorp ontstaan uit pionierende boeren, heeft Zeewolde een hoge economische dynamiek. Dit komt voornamelijk door het innovatieve karakter van de gemeente en de onderlinge contacten tussen bedrijven, inwoners en de gemeente, waardoor de Zeewoldense bedrijfsleven meer dan gemiddeld bijdraagt aan de economie van Flevoland. Om meer bedrijven naar Zeewolde te trekken, is ‘Zeewolde Zakelijk’ opgericht. Deze stichting verleent toekomstige ondernemers de benodigde adviezen en zorgt voor verschillende vestigingsplekken, zoals Bedrijventerrein Trekkersveld, Bedrijventerrein Horsterparc en Bedrijventerrein Gildenveld. Op deze manier komen er steeds meer banen in het jonge Zeewolde en kunnen er steeds meer mensen met plezier wonen.