Gelderland
Bedrijvenwijzer Gelderland: gemeenten
- Nijmegen
Duurzaamheid is een veelbesproken onderwerp binnen de gemeente Nijmegen. Door verschillende investeringen en projecten is de duurzaamheid binnen de gemeente sterk verbeterd, wat uiteindelijk heeft geresulteerd in een benoeming tot ‘European Green Capital’: de duurzaamste stad van Europa! In een land waar vrijwel alle gemeenten bezig zijn met duurzaamheid, is dit een grote prestatie. Dit komt onder meer door de duurzame meters gemaakt door bedrijven, woningcorporaties, onderewijsinstellingen en Nijmegenaren. Zo is Nijmegen de komende jaren een rolmodel voor andere steden, waarbij ‘delen, verbinden en innoveren’ centraal staan.
- Apeldoorn
Apeldoorn, een centraal gelegen gemeente in Nederland dat vaak dient als congreslocatie. Om dit karakter van de gemeente te stimuleren, is ‘Apeldoorn Congresstad’ opgezet door samenwerkende ondernemers. De locatiemogelijkheden binnen de gemeente zijn eindeloos: van apen tot pretpark, en van een wielerbaan tot paleistuin. Voor iedere gelegenheid heeft Apeldoorn een locatie! Naast een sociaalgeografische impuls, levert Apeldoorn Congresstad ook een economische impuls wegens hotelovernachtingen, etentjes en andere uitjes. Zo is Apeldoorn Congresstad een actueel en cruciaal thema binnen de gemeente.
- Arnhem
De afgelopen decennia heeft de binnenstad van Arnhem wegens een verslechterde bereikbaarheid en verouderde wegen voor enige problemen gezorgd. De gemeente heeft sinds een aantal jaar geleden een tal projecten gelanceerd om dit probleem op te lossen. Een aantal voorbeelden van deze aanpak zijn: Herinrichting Markt, Herinrichting parkeerplaats Trans en de nieuwbouw van het Provinciehuis. Zo krijgt de zuidelijke binnenstad een vernieuwd gezicht en leggen levendige straten een goede verbinding met de Rijn. Tevens worden er mooie binnenstedelijke woonbuurten gerealiseerd, zoals het Paradijs en Bartok. Op deze manier krijgt het centrum van Arnhem weer het karakter van een echte binnenstad, wat zorgt voor zowel economische als sociaalgeografische groei in de toekomst.
- Ede
In het verleden heeft Ede een prominente rol gespeeld op het gebied van onderwijs. Om deze rol in de toekomst te behouden, heeft de gemeente, in samenwerking met de gemeente Wageningen, geïnvesteerd in de Kenniscampus Ede, dat onderdeel uitmaakt van de KennisAs Ede-Wageningen. De Kenniscampus biedt plaats aan 12.000 studenten en wordt een unieke plek waar studenten een hoogwaardig en goed aansluitend onderwijs- en kennisaanbod kunnen vinden. Naast studeren, is hier ook plek voor onderzoek en sporten. Middels deze campus wordt Ede in de toekomst een centraal punt voor hoogwaardig onderwijs op mbo- en hboniveau, zodat er een kennisintensieve regio ontstaat!
- Doetinchem
De binnenstad is een belangrijke locatie voor de gemeente Doetinchem. Om de binnenstad in de toekomst vitaal te houden, is het ‘StadsLAB’ opgericht. Dit is een plek waar ideeën over de toekomst van de binnenstad tot bloei komen, middels de samenwerking tussen inwoners, ondernemers en de gemeente. Deze samenwerking resulteert in het bedenken, ontwikkelen en realiseren van ideeën en initiatieven. Zo wordt de Doetinchemse binnenstad gastvrijer en aantrekkelijker, zodat Doetinchem een rooskleurige toekomst tegemoet gaat: een fijne stad om te leven, te beleven en te verblijven. Zo blijft Doetinchem actueel, bijtijds en innovatief.
- Barneveld
Sinds mensenheugenis is Barneveld de plek waar pluimveeteelt zich in hoge concentraties bevindt. De pluimveeteelt zorgt voor welvarendheid, werkgelegenheid en veel export, maar zorgt ook voor problemen, zoals de algemeen bekende vogelgriep. Een van de grootste, meer recentere problemen waar Barneveld mee te maken heeft gehad is fipronil, een matig toxisch middel dat de pluimveebedrijven in de gemeente heeft besmet. Dit heeft een grote impact gehad op de agrarische sector in Barneveld, wegens ingrijpende maatregelen waar veel bedrijven mee te maken krijgen. Door deze affaire zijn veel pluimveehouders in de financiële problemen geraakt. Deze ondernemers kunnen terecht bij de gemeente Barneveld voor eventuele ondersteuning en bijstand. Zo kan de pluimvee-industrie, ondanks de vele tegenslagen, toch weer tot bloei komen!
- Overbetuwe
Overbetuwe is vormt een hechte gemeenschap, waar mensen er voor elkaar zijn. Om dit proces van onderling contact te stimuleren, hebben verschillende instanties Overbetuwevoorelkaar in het leven geroepen: een verbindende schakel tussen mensen met een hulpvraag, vrijwilligers en maatschappelijke organisaties. Zo kan iedereen zijn talent inzetten om een ander te helpen. Veel inwoners van de gemeente zijn actief bezig met vrijwilligerswerk middels dit medium, iets wat de leefbaarheid in Overbetuwe ten goede komt.
- Zutphen
De zorg is een actueel thema in Nederland. Dit is mede dankzij de bezuinigingen en corresponderende ontwikkelingen op het gebied van zorg het geval, zo ook in Zutphen. Om de zorg in Zutphen ook in de toekomst van goede kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid te voorzien, is ‘Versnellen op innovatie in de zorg’ in het leven geroepen. De komende jaren zijn er twee initiatieven waar binnen de gemeente op gefocust wordt: ‘Zutphen Zorg Werkt!’ en ‘Zutphen Zorg Dichtbij!’. Deze projecten richten zich op het behouden van bestaande werkgelegenheid, het creëren van nieuwe banen, het investeren in (zorg)onderwijs, ambulantisering en vitaliteit. Zo is Zutphen een voorloper op het gebied van zorg, en gaat het een zorgeloze toekomst tegemoet!
- Harderwijk
De afgelopen decennia heeft bedrijvigheid en industrie het gezicht van Harderwijk rondom het water bepaalt. De komende jaren komt hier, middels het project ‘Waterfront’, verandering in. Met 1.400 woningen dichtbij het water, een nieuwe jachthaven, een stadsstrand, twee parkeergarages en vele winkel-, horeca- en vrijetijdsvoorzieningen krijgt Harderwijk weer een gezicht aan het water. Op deze manier maken industrie en bedrijvigheid plaats voor winkelen, wonen en recreëren, op en rond het water. Met dit project ondergaat Harderwijk een grote metamorfose!